Verzorging bloemen

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, hebben snijbloemen ook een bepaalde verzorging nodig.

Op de soort bloemen en de versheid na, kan de klant de houdbaarheid zelf ook aanzienlijk verhogen dankzij het toepassen van deze tips :

De vaas :

Bij het kiezen van een vaas kijk je best naar de diameter, let hierbij op dat de stelen voldoende ruimte hebben en dus niet gekneld komen te zitten, gebrek aan ruimte kan leiden tot schimmel alsook kunnen beschadigde bloemenstelen zorgen dat de bloemen sneller zullen verwelken. Daarnaast moet de vaas schoon zijn. Bacteriën breiden zich snel uit en tasten de bloemen vervolgens aan, dus maak de vaas als dit niet al gebeurd is van tevoren goed schoon met water en een klein beetje afwasmiddel en bleekwater.

 

Het water :

Proper water is essentieel bij het houden van snijbloemen. Bij ons krijg je altijd een zakje bloemenvoeding meegeleverd. Dit voedt voor een deel, maar zorgt er ook vooral voor dat het water schoon blijft. Soms kan het natuurlijk voorvallen dat het zakje ontbreekt of indien je het water regelmatig ververst en het zakje op is, dan kan je een paar drupjes bleekwater toevoegen.

De meeste bloemen vinden het niet zo prettig om in steenkoud kraanwater geplaatst te worden. Gebruik daarom liever lauwwarm water. Behalve in het geval van voorjaarsbloeiende bloemen van bollen als de tulp, narcis en hyacint, die hebben liever koel water. Ook de zonnebloem en de roos vormt een uitzondering. Deze bloemen zet u het best in heet (niet kokend) water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Het is trouwens niet nodig om de vaas geheel te vullen met water. Liever niet zelfs. Des te minder zullen de bloemen en het blad smetten. Houd ongeveer een laag water van één derde van de vaas aan. Houd de vaas vervolgens goed in de gaten. Sommige bloemen drinken zo veel dat ze droog komen te staan als u niet tijdig het water aanvult en dat bekort de levensduur van uw bloemen zeer. 

 

Schuin afsnijden :

Wij bloemisten geven altijd het advies de bloemen (schuin) af te snijden voor u ze in de vaas zet en dat is zeker niet zonder reden. Tijdens het transport drogen de stelen wat in en door ze opnieuw af te snijden kunnen ze weer optimaal van het water gebruik maken. Door ze schuin af te snijden vergroot u daarnaast het oppervlak waarmee water opgenomen kan worden. Dit doe je best met een ontsmet scherp mes of een schaar dat ervoor bedoeld is. Naast het afsnijden van de stengels moet u ook al het blad aan de onderkant van de stelen verwijderen dat anders onder water komt te staan in de vaas. Deze vervuilen het water, wat de bloemen veel kwaad doet. Het is niet nodig om bij elke keer dat je het water ververst de bloemen stelen in te korten, 1x om de aantal dagen is genoeg, 1-2cm volstaat hierbij.

 

Standplaats :

Zet je bloemen in een ruimte met een constante temperatuur, liefst ergens waar er geen tocht of airco aanwezig is, en ook niet in rechtstreeks zonlicht.

Zorg ervoor dat ze niet in de omgeving staan van toestellen die warmte produceren.

Let er ook op dat je de bloemen niet in de buurt van rijp fruit zet, deze stoten namelijk een gas genaamd 'Ethyleen' uit, wat ervoor zorgt dat de bloemen sneller uitgebloeid zullen zijn.


Volg je mij al op Instagram?